‘Minimalism’e Dair

Minimalizm kavramıyla ilk kez birkaç sene önce Instagram'da fotoğrafların altında gördüğüm etiketler vesilesiyle karşılaştım. Birileri değişik, pek de anlamadığım fotoğraflar çekip altına '#minimalism' yazıyorlardı. Kimi zaman boş bir duvar, boş bir masa (bazen üzerinde tek bir defter, kalem, bilgisayar bir de geniş yeşil yapraklar olan masalar), tavan köşeleri filan. 🙂 O zamanlar pek ilgilenmemiştim.. Sonra, geçtiğimiz sene Youtube'da  nasıl minimal olunulduğuna dair videolarla karşılaştım. Minimalizmin hayatımızdaki fazlalıklardan kurtulmak, az eşyayla yaşamak, gereksiz harcamalardan kaçınmak olduğunu ve bunu bir yaşam tarzı haline getirdiklerini söylüyorlardı. Benim yaşlarımda dindar bir hanımın çektiği benzer bir videoyu da izleyince çok şaşırmıştım zira minimalizm gerçekten buysa, sade, mütevazı, gösterişten, aşırılıktan ve israftan uzak olması gereken hayatlarımız neydi? Nasıl isimlendiriyorduk? Bir müslüman nasıl yaşamalıydı ki zaten? Böyle bir hayat yaşamak için minimalizmle mi tanışmamız gerekiyordu, anlamamıştım. 

Minimalizm aşırı basitleştirme üzerine bir stil/teknik. Bir teknik, daha doğrusu metot olduğu için de pek çok alana yansımış. Edebiyat, müzik, resim, mimari gibi alanlarda minimalizmin etkisini görebiliyoruz.(1) Minimal sanat ise basit geometrik unsurlardan oluşan soyut bir sanat akımı. (2)

Minimalizm'e dair çekilmiş bir Netflix belgeseli izledim: 'Minimalism: A Documentary About the Important Things' Belgesel oldukça başarılı, pazarlamaya ve tüketime dair çok çarpıcı şeyleri gözler önüne seriyor. İzledikten sonra İslam ve minimalizmi düşündüm, kesiştikleri ve ayrıştıkları hususları, farklılıklarını, düşündüm. Bir araştırma yapıp küçük bir yazı yazmaya karar verdikten sonra baktım ki bu konuya dair yazılıp çizilen epey şey varmış. Bunlardan birisini(3) okunmaya değer bulduğum ve düşüncelerimi yansıttığını düşündüğüm için sizlerle paylaşmak istedim, buyrunuz:

'Keşfet Kendini' Kişisel Blog/ Minimalism ve İslam yazısı için tıklayınız.

Bu yazıya ek olarak gözlemlediğim bir diğer husus ise şu: Minimalizm, genellikle açık tonlarda, krem-bej-siyah gibi belirli renklerde giyinmeye(4) ve açık renkli dümdüz ev eşyaları kullanmaya (özellikle beyaz&bej)(5), desen olarak olsa olsa çizgili tercih etmeye dayalı bir 'moda' akımıymış gibi davranan bir kitle var galiba. Üstelik ihtiyaç dışı gereksiz harcama yapmamaya dayanan bu stile ait hissetmek için insanlar ekstra harcama yapıyor ve minimalizmi ve minimalist olmayı başlı başına bir harcama kalemi haline getiriyorlar, amacıyla hiç bağdaşmadığı halde. Yaptığım ufacık amatör araştırma neticesinde gördüm ki müzikten(6) resime(7), mimariden(8) edebiyata(9) kadar pek çok sanat dalına yansımış bir teknik bu. Sık sık,özellikle  'moda' bağlamında karşıma çıkan bu kavramın gerçekten ne olduğuna ve bir Müslümanın hayatında nerede durması gerektiğine dair yaptığım küçük bir araştırma neticesinde ortaya çıkan bu yazı sizin de kafanızda bu konuya dair varsa soru işaretlerini umarım gidermiştir. Minimalizm karşıtı olmadığımı belirteyim, bilakis felsefesi benim hayat tarzımın bazı yönleriyle benziyor. Sadece, zaten sahip olduğumuz değerleri ithal etmek anlayamadığım bir şey doğrusu. 🙂 

Kaynakça:

1-https://www.merriam-webster.com/dictionary/minimalism#h1

2-https://www.merriam-webster.com/dictionary/minimal%20art#h1

3-https://kesfetkendini.org/2018/07/22/minimalism-ve-islam/

4-https://www.vogue.com/slideshow/street-style-trends-spring-2019-shows-new-minimalism-gallery#1

5-https://www.cliftonleungdesignworkshop.com/cosmopolitan-minimalism-meets-colonial-grandeur/

6-https://www.bbc.co.uk/music/articles/9147162a-f36f-41df-a67a-9952d41c161e

7-https://www.theguardian.com/artanddesign/shortcuts/2019/apr/05/from-warhol-to-minimalism-how-painting-by-numbers-revolutionised-art

8-http://jfa.arch.metu.edu.tr/archive/0258-5316/2013/cilt30/sayi_2/181-194.pdf

9-https://dergipark.org.tr/download/article-file/263875

Bir yorum yaz!